Nieuwsoverzicht

Voor slechts € 95 euro kan je bij StofLab in de Waarderpolder, op het Figeeterrein een flexplek huren en je eigen eenpersoonsbedrijfje op mode- of lifestylegebied beginnen. Wifi, kastruimte, koffie en brood inbegrepen.

* Verzamelgebouw voor lifestyle * Mode op Figeeterrein

Begane grond StofLab

Op de begane grond van het StofLab zitten werkruimten ingebouwd in een postmodern werkstraatje

Even vergeet Pieter van der Spek zich. Via een Haarlemse interieurverzorger heeft hij behang uit Engeland aan laten inrukken. Alsof je in het StofLab ook echt in een stoffenmagazijn rondloopt. “Wat denk je dat het allemaal gekost heeft?” We zitten faliekant mis. Vervolgens komt het verzoek om het bedrag te vergeten. “Alles wat we hier in dit 2000 vierkante grote bedrijfsgebouw hebben moet functioneel zijn, mooi ogen en niet betekenen dat we hogen prijzen moeten doorberekenen. Ik wil creatieve mensen aan het werk zien in dit verzamelgebouw en hoef er de eerste jaren geen winst op te maken.”

Even later blijkt waarom. Twee potentientiële jonge vrouwen willen samen één flexplek huren. Van der Spek: “Die realiteit kende ik nog niet, maar ik zeg geen nee. Elk begin is er een.”
En weg is Pieter. Tijdens de sneak preview wordt zijn nieuwste onderneming, Stoflab, aan potentiële deelnemers getoond. Jonge mensen die een modelijn willen opzetten, of met hun eigen ontwerpen en hun eigen webshop vanuit de Waarderpolder de wereld willen veroveren. Of iets oudere ondernemers, die ‘na de kinderen’ toch weer iets voor zichzelf willen.

“StofLab verlangt creatieve gasten”

pieter-van-der-spek

Ontwikkelaar Pieter van der Spek: “Ik wil creatieve mensen aan het werk zien

Zoals de vriendinnen Sati Tegel en Christiane Wevers die zowel ieder voor zich, als samenwerken. Goedsmid Sati: “Met Christiane die ik de cursus Kettelen – een techniek waarbij je je eigen sierraden maakt met behulp van tangetjes, zilverdraad, edelstenen of parels. Het lijkt mij leuk om van het StofLab deel uit te maken. De prijs is aantrekkelijk en het idee dat je hier met collega’s aan kruisbestuiving kunt doen, spreekt mij aan. Ik hoop op een ontwikkeling zoals bij de Westergasfabriek in Amsterdam. Met ondernemers, marktjes en met jonge mensen die net aan de weg timmeren.”

“Ik had naast Sati de winkel Kroonjuweel in de Koningsstraat”, vertelt Christiane, “Maar die was niet rendabel genoeg. Maar sieraden zijn wel mijn ding. Zo zijn we op het idee gekomen om samen workshops te geven. We zitten nu echt op en punt van, hoe gaan we nu klanten genereren? Feit is dat je heel makkelijk je cursisten naar StofLab kunt dirigeren. Ze kunnen hier parkeren.”
Dat spreekt Ietje Rijsburger, vrijgevestigd modedocente in Haarlem, ook aan. “De ruimtes hier zijn fantastisch! StofLab is ook geschikt om workshops modeltekenen te geven – daar besteden de opleidingen zo weinig tijd aan.”

De Haarlemse ondernemer Sandra Manaputtu doceert retailmarketing en instantmarketing aan InHolland en het mode-instituut Amfi in Amsterdam. Daarnaast runt ze een eigen toko binnen de Haarlemse broedplaats Gonnet 26. “Dus alles wat te maken heeft met mens en merk. Ik vin dhet bijzonder dat Haarlem nu een plek krijgt waar mode zoo’n rol speelt. Dat is niet je eerste associatie met deze stad. De vraag is wat wordt de signatuur van zo’n StofLab?”

Eigenaar Van der Spek, die het project heeft opgezet met marktonderzoeker Martin Wagenaar, weet niet wat de toekomst brengt: “Het kan er over een jaar qua samenstelling heel anders uitzien dan wat we nu denken. Spannend, hè?”

Goudsmit-Sati-Tegel-en-vriendin-en-collega-Christiane-Wevers

Goudsmit Sati Tegel (links) en vriendin en collega Christiane Wevers

“De deken is op de terugweg”

Ontwerpster Caroline Le Poole uit Overveen heeft een nieuwtje: “Ik denk dat de deken een comeback maakt, en ik werk aan een nieuwe lijn in ontwerpen. Het zou mooi zijn als ik dat hier vandaan kan opzetten en in de markt zetten. Ik ga mijn bedrijfsplan afronden en dan denk ik, er hard over om deel uit te gaan maken van het StofLab.”

 

Bron: Verschenen in het Haarlems Dagblad van woensdag 15 mei 2013
Auteur: John Oomkes
Foto’s: United Photos / Toussaint Kluiters