Nieuwsoverzicht

In het Haarlems Dagblad van zaterdag 2 maart staat een interview met Pieter van der Spek over het StofLab in Haarlem. Pieter is de initiatiefnemer van het StofLab en vertelt in het interview gepassioneerd over dit unieke bedrijfsverzamelgebouw.

Interview Pieter van der Spek over StofLab Haarlem

Het interview:

Begin juni opent StofLab, een nieuws bedrijfsverzamelgebouw op het Figeeterrein. Dit project bundelt de kracht van ondernemers uit Haarlem en omgeving op modegebied, lifestyle en accessoires.

StofLab is een nieuw initiatief van de Bloemendaalse ondernemer Pieter van der Spek. Hij zette eerder al het FigeeCenter op en werkt aan een renovatie en herbestemming van een monumentaal voormalig advocatenpand aan de Gedempte Oude Gracht.

Van der Spek is via zijn vastgoedbedrijf Kepinvest (Keps = Spek achterstevoren), eigenaar van een 1500 vierkante meter groot kantoorruimte/bedrijfspand aan de industriehaven. Tot voor kort was dat in gebuik bij jeans- en vrijetijdskledingproductent Kuyichi, maar dat verkaste recent naar het FigeeCenter, schuin aan de overkant.
Van der Speks beslissing om in de oude loods een bedrijfsverzamelgebouw met zeer lage, niet marktconforme huren te beginnen, is deels geboren uit noodzaak, deels uit ideële motieven. “Je raakt zo’n gebouw alleen maar tegen een zeer lage vierkante meterprijs kwijt aan een andere partij”, zegt van der Spek, terwijl hij een rondje maakt door het pand dat momenteel een facelift krijgt naar een ontwerp van de Haarlemse architect Hans van Eeden en interieurarchitect Juan Nibbelink.

Van der Spek: “Liever investeer ik drie ton op een verstandige manier, en probeer ik modegerelateerde ondernemers onderdak te bieden dan dat ik ga afwachten hoe slaapverwekkend de markt is. Een door Martin Wagenaar uit Haarlem uitgevoerde marktverkenning laat zien dat de tijd rijp is voor deze opzet. En let wel, ik hoef er geen grof geld aan te verdienen. Als ik over drie jaar op nul kosten zit, ben ik al tevreden. Je hebt hier al een kleine studio voor minder dan driehonderd euro per maand.”

Ondernemers die binnen StofLab gaan samenwerken, kunnen met behulp van gezamelijke ontvangstruimte hun zakelijke klanten in de Waarderpolder bedienen. Van der Spek zorgt ook voor hun afzetmogelijkheid in de Haarlemse binnenstad: er komt een StofLab-winkel voor particuliere klanten.

Centraal in het bedrijfsplan van Van der Spek staat het motto ‘Van verzinnen tot verzenden’. Alle aspecten van het modevak- van fashionontwerp tot internetstore – kunnen samenkomen. Op de begane grond komen kleine pakhuizen waar ondernemers hun webwinkel kunnen runnen. Verder is er een showroom, een fotostudio een een expeditie met inpaktafels voor het verzenden van goederen.
Op de eerste etage zijn kantoren, vergaderruimten, ateliers en flexplekken te huur. Voor de lunch kunnen de huurders terecht in de ‘Cotton Club’. Er zijn ruimtes voor productie en voor ontwerp. Van der Spek: “En er moet een gevoel voor gezamenlijk werken tot standkomen. Wil je sterk worden, dan heb je wat aan elkaar. Komen hier dwarsverbindingen tot stand. Gaan ze elkaar bevruchten. Als je hier alleen maar komt om te huren, kom je niet door de selectie heen”

“Jonge mensen willen dit graag”

Tijs van der Spek (30), zoon van, runt de aannemerspoot Keps Bouw, en coördineert de verbouwing van StofLab en zorgt ervoor dat het voormalig pand van Kuyichi lichter wordt. “Ik ben er van overtuigd dat dit StofLab het goed bij jonge mensen gaat doen. Een goede vriendin van me, Lieselotte Noordover van Melangtrois, ontwerpt kleding. Zij is een van de mensen die met ons meepraat over waar dit gebouw aan moet voldoen. Als haar nieuwe collectie in de smaak valt, kan het zomaar zijn dat ze hierheen trekt. Het is aanpoten om StofLab op tijd in orde te krijgen, maar het gaat lukken.”

Bron: John Oomkes – Stadsredactie Haarlems Dagblad. Fotografie: United Photos / Toussaint KLuiters

Rectificatie: in het gepubliceerde interview is per abuis de naam Dick van der Buurt gepubliceerd als interieurarchitect. Dat moet zijn: Juan Nibbelink.